Strony

Kategorie

sobota, 28 listopada 2015

Tort naleśnikowy kajmakowy

Taki słodki tort zrobiłam  dzisiaj na urodziny mojego męża. Ponieważ jest wielkim zwolennikiem kajmaku to wymyśliłam mu taką słodką niespodziankę.
Pracy przy tym cieście jest niewiele, bo wystarczy usmażyć naleśniki i przełożyć śmietaną i kajmakiem.
Prawda, że proste.:)
Owoce do torcika możecie wykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę.
Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam tutaj ,a poniżej przepis na tort naleśnikowy z kajmakiem.

Ciasto naleśnikowe

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
olej do smażenia

Krem:
750 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
1 puszka  kajmaku
1 pomarańcza
1/2 mango


Wykonanie:

Naleśniki

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników.

Krem

W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem.
Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach wody, a następnie lekko podgrzać. Przestudzoną wlewać delikatnie do śmietany miksując.

Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu
i przyłożyć drugim.
Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki.
Kajmakiem smarować co drugi naleśnik.
Całość posmarować kremem , na wierzchu ułożyć owoce i polać kajmakiem.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia.
Owoce możemy wykorzystać dowolne.

tort naleśnikowy kajmakowy

6 komentarzy: