Pracy przy tym cieście jest niewiele, bo wystarczy usmażyć naleśniki i przełożyć śmietaną i kajmakiem.
Prawda, że proste.:)
Owoce do torcika możecie wykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę.
Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam tutaj ,a poniżej przepis na tort naleśnikowy z kajmakiem.
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Krem:
750 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
1 puszka kajmaku
1 pomarańcza
1/2 mango
Wykonanie:
Naleśniki
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników.
Krem
W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem.
Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach wody, a następnie lekko podgrzać. Przestudzoną wlewać delikatnie do śmietany miksując.
Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu
i przyłożyć drugim.
Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki.
Kajmakiem smarować co drugi naleśnik.
Całość posmarować kremem , na wierzchu ułożyć owoce i polać kajmakiem.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia.
Owoce możemy wykorzystać dowolne.
tort naleśnikowy kajmakowy
Cudowny torcik z moich ukochanych naleśników:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny torcik :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOd dawna myślimy nad tortem naleśnikowym :) Super wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie,muszę spróbować! ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne
Usuń