Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne.
Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość.
Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał.
Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich.
Składniki:
400 g ciastek herbatników
1/2 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki wody
200 g masła
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
Herbatniki pokruszyć rękoma na drobne kawałki, orzechy posiekać nożem.
Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać.
Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem.
Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało.
W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Inspiracja https://www.facebook.com/tastemade/
Cudowny deser:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Z pewnością jest pyszne do kawki :-)
OdpowiedzUsuńPięknie sie prezentuje, aż chciałoby się skubnąć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha bez pieczenia są normalnie dla mnie stworzone;-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta bez pieczenia, mają coś w sobie :-)
OdpowiedzUsuńPowiem tak: ciasto bez pieczenia spokojnie może być deserem! :D
OdpowiedzUsuńWięc zaliczam go i tu i tu ;)
mm.. zapowiada się prze smacznie!
Byłabym zadowolona jakby mi ktoś z okazji imienin zafundował taki torcik :) Mniam, wygląda genialnie
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, tylko ja musiałabym sobie najpierw upiec jakieś ciasteczka bez pszenicy ;) więc u mnie jednak troszkę piekarnik by się przydał
OdpowiedzUsuńBoziuuuuu wygląda bajecznie i tak... czekoladowo :D Super przepis :D
OdpowiedzUsuńMmmm- wygląda baardzo czekoladowo i bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńWitam. Mam takie pytania dotyczące tego pysznego deseru:-) Czy herbatniki mozna zastąpić zbożowymi kruchymi ciastkami? I czy można pominąc orzechy a dać np. więcej ciastek? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńOczywiście, że można wykorzystać ciastka zbożowe, orzechy można pominąć, a dać wiórki kokosowe lub żurawinę, albo całkiem pominąć
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Czy ciastka i orzechy należy połączyć z mocno gorącą masą kakaową? Czy mozna ją przestudzić i dopiero wymieszać z pozostałymi składnikami? Mam obawy o te herbatniki czy nie zmiękną za mocno. Dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńWitam Można połączyć z gorącą masą. Pozdrawiam
UsuńCzy herbatniki to petibery ?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Pozdrawiam
UsuńDziekuje,wlasnie robie ten deser,dam znac pozniej jak wyszedl:)
UsuńCzekam na efekt końcowy. Pozdrawiam
UsuńCzy ciasto musi stac cala noc w lodowce do stezenia ? Czy wystarczy pare godzin ?
OdpowiedzUsuńWystarczy parę godzin
Usuńsuperciacho!!!
OdpowiedzUsuń