Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis) , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis).
Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo polać śmietaną. Wszystko według własnego smaku.
Składniki
2 szklanki puree z dyni (przepis na puree)
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru lub według własnego smaku
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką.
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z obu stron.
Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem.
placki z pieczonej dyni
Takich placków z dyni jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPysznie - ja zazwyczaj robię takie placki na słono, ale na słodko również wymiatają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię i placki z niej. Dostałam wczoraj taką wielką, więc będzie się działo :-)
OdpowiedzUsuńLubimy dynie również w takim wydaniu :) Do tego pasują nam powidła i cynamon :P
OdpowiedzUsuńa ja to dynię widzę w serniku, albo właśnie w plackach.. <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym, oj bardzo!:)
Sezon na dynię więc placuszki z dynią w roli głównej jak najbardziej na czasie:) Pyszotka!
OdpowiedzUsuń