Proste smaczne i sycące danie. Można podawać z pieczywem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Do przygotowania tego pysznego kociołka potrzebujemy kapustę kiszoną i tu moja uwaga dla Was.
Przy zakupie kapusty w sklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona.
Składniki:
700 g karkówki bez kości (lub łopatki)
500 g kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz.
Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach, wędzoną paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Wlać do całości 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.
Zagotować chwilę.
karkówka duszona z kapustą
Dobrze, że zwróciłaś uwagę na różnicę pomiędzy kapustą kiszoną, a kwaszoną. Wielu ludzi nie przywiązuje do tego wagi, a moim zdaniem smak jest całkowicie inny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Musi być pyszna z ryżem :-)
OdpowiedzUsuńŁatwo się robi, a fajnie rozgrzeje:)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak różnica między kapustą kiszoną a zakwaszoną jest kolosalna. A taką z mięsem bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńtylko gdzie kupię papryke wedzoną
OdpowiedzUsuńNa stoiskach z przyprawami. Jest papryka wędzona słodka i ostra
UsuńOjoj, jaka pycha - właśnie tego teraz mi się chce, takiej kapustki z mięskiem :D
OdpowiedzUsuńna obiad idealne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń