Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :)
Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować.
Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy.
Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym.
Składniki
500 g schabu bez kości
250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%)
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki przyprawy curry
sól
pieprz
Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki.
Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody i dusić chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie.
Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Schab w sosie curry
a dla mnie 1000% razy lepsze curry niż gęsina.. omnomn! zapowiada się nieziemskie daniem, mniam! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity schabik:)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńKurczaka w sosie curry robię dość często. Schabu jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSos curry bardzo fajnie tutaj pasuje :)
OdpowiedzUsuńJa podaję ten schab z pierogami z serem. Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sos, dodający nutki indyjskiego klimatu do tradycyjnej, polskiej kuchni. W połączeniu z gotowaną marchewką i groszkiem otrzymałam świetne połączenie. Bardzo serdecznie polecam i dziękuję za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam ciepło.
Usuń