niedziela, 8 listopada 2015

Ryba po grecku

Rybę po grecku chyba wszyscy znamy.  Króluje na świątecznych stołach i imprezach.
Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła  i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku, która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja wersja rybki po grecku

Składniki:
1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza
3 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
1 kawałek selera
2 średnie cebule
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka cukru
Sól
pieprz

Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć  w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z każdej strony.
Usmażoną rybkę wykładamy na półmisek.
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać przecier pomidorowy i chwilę smażyć po czym gorące wyłożyć na usmażoną rybę.

ryba po grecku



7 komentarzy:

  1. Ryba po grecku-nieodłączny element świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :) Uwielbiam, nie wyobrażam sobie żeby takiej rybki mogło na Święta zabraknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taką rybkę, robię ją zdecydowanie za rzadko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha połączenie, ryba i warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Robię sama od czasu do czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką rybę jadamy głównie na święta :) Nabrałyśmy na nia ochotę :D

    OdpowiedzUsuń