To szybka potrawa jednogarnkowa, a zarazem bardzo smaczna.
Mięso można podawać z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania.
Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy. Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej.
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
3 średnie pomidory
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
1/2 szklanki wody
2 liście laurowe
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Podudzia umyć i osuszyć, a następnie oprószyć je solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano kurczaka z każdej strony.
Na osobnej patelni wlać olej i zrumienić delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, a na koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.
Wszystko przełożyć do mięsa, dodać papryki pokrojone w paseczki i pomidory pokrojone w kostkę, liść laurowy, doprawić solą , papryką wędzoną i pieprzem.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie.
kurczak po baskijsku
Jak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńsmaczne zapamiętam
OdpowiedzUsuńZ takimi kolorowymi warzywami mięsko zawsze fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjednogarnkowe dania uwielbiam, mimo tego, że bardzo lubię gotować, czasami nie chce mi się stać w kuchni godzinami i takie dania właśnie mnie zazwyczaj wyręczają :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na kurczaka i smaczne danie gotowe:)
OdpowiedzUsuńRobiłam tego kurczaka całkiem niedawno. Pychotka!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, z chęcią zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuń