3 piersi z kurczaka
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
3 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
Smacznego.
Lubię takie kremowe sosy ;)
OdpowiedzUsuńsmaczne :)
UsuńZ takim sosem to z pewnością smakuje idealnie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne
UsuńSos pyszotka. Pamiętam, że pierwszy raz taki jadłam podany przed mojego Tatę. Dużo nie gotuje, ale jak już coś mu wyjdzie to pierwszorzędnie. A pierś z kurczaka smażona na maśle- nie może być smaczniej. Pozdrowieńka serdeczne.
OdpowiedzUsuńMegly.
Pamiętam jak byłam dzieckiem, to mój tata robił wspaniałe sosy
UsuńMyyy pychotka :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńFajne danie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem kurczaka ale dodałem podgrzybki do pieczarek smaczne. Obiad na jutro J
OdpowiedzUsuńZ grzybami leśnymi jeszcze lepsze :)
Usuńlubię, oj lubię.. :) albo polędwiczki!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdziś jadłam makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym :) jutro podchwycę Twój patent i dodam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPolecam , bardzo smaczne :)
UsuńPyszne danie, w sam raz na fantastyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPołączenie kurczaka, pieczarek i śmietany jest doskonałe. Smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZ chęcią taki obiad zjem ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuń