Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych.
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
2 kiełbasy śląskie
sól
pieprz
płatki kukurydziane do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety.
Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią.
Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Podawać gorące.
Ciekawe kotlety;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńFajne :-) nic nie może się zmarnować :-)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiliśmy je bez kiełbasy, polane sosem grzybowym. Twoją wersję musimy wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są smaczne :)
UsuńCiekawy przepis, takich placków jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smaczne :)
UsuńChętnie zjadłabym na dzisiejszy obiad...
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńAleż to musi być pysznie chrupiące ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńSuper wyglądają! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSwietne te placuszki, super pomysł
OdpowiedzUsuńbardzo fajne kotlety! Zapisuję przepis bo dobrych przepisów nigdy za mało! bardzo fajnie że wpadłam na twojego bloga bo przepis idealny dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Polecam :)
UsuńJadłam podobne w Bieszczadach, pyszota :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane w panierce z płatków kukurydzianych to dla nas nowość :) Wyglądają ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńjeżeli chodzi o płatki kukurydziane stosuję do mielonych,schabowych i skrzydełek jako panierka.Pychotka.
Usuńja też :)
Usuńciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń