sobota, 18 kwietnia 2015

Ser topiony -domowy

Ser ten kojarzy mi się ze smakiem z dzieciństwa.
Pamiętam robiła go w domu zawsze moja mama i babcia.
Można go przyrządzać  według własnych smaków np z majerankiem, kminkiem, papryką ostrą , itp
Moja pierwsza  propozycja to z koperkiem  oraz druga bez dodatków.

Składniki:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
koperek

Wykonanie:

Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.
Włożyć do miseczki i posypać sodą. (nie mieszać).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Po tym czasie ser powinien zmienić swój wygląd tak jak pokazałam na zdjęciu.
Przełożyć ser do miski, którą umieszczany na garnku z gotującą się wodą. Na parze rozpuszczamy ser
aż nie będzie grudek. Mieszamy dość często.
Dodać sól, masło i połączyć składniki mieszając. Na koniec dodać koperek , wymieszać i wlać do miseczek.
Odstawić do lodówki.





 Ser przed przetopieniem 



37 komentarzy:

  1. O jak ja dawno takiego sera nie jadłam... Mama takie robiła jak byłam dzieckiem. Mmmm ten smak o tysiąc razy lepszy od sera sklepowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zdrowszy niż kupny, bo bez zbędnych dodatków

      Usuń
  2. Mój dziadek taki robił, z kminkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię serki topione. Moja ciocia sama robi właśnie takie topione przysmaki. Mnie lekko przeraża sposób wykonania, jakoś się obawiam, że by mi nie wyszło. A taki własnoręcznie robiony koperkowy serek topiony do kanapeczki. Mniam- rewelacja :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megly nie obawiaj się. Jest prosty do zrobienia i w 100% uda Ci się.

      Usuń
  4. Domowy serek z koperkiem...pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis!
    Skorzystam, kiedy tylko uda mi sie kupic troche twarogu!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze takiego sera, bardzo fajny ci wyszedł i bez konserwantów pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie kupiłem i będę robił. J

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny pomysł na domową wersję sera :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też robię domową wersję, ale troszkę inaczej. Zdecydowanie lepiej smakuje taki domowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię taki ser, robię z właściwie takiego samego przepisu, też z zasobów rodzinnych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na domowy wyrób:)

    OdpowiedzUsuń
  12. nawet bym nie pomyślała, że mozna sobie zrobić domowy serek topiony i jeszcze go przyprawić tak jak chcemy - super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. No wczoraj robiłyśmy taki serek na specjalne życzenie naszego taty :) Jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurcze chyba spróbuję :) Na pewno jest dużo lepszy od kupnego xD

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, nie miałam pojęcia, że tak się to robi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam w ostatnim tygodniu 2 razy - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja na koniec dodaję jeszcze jajka. A ostatnio zapomniałam o maśle i też super wyszedł ��

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też dodaję jajko całe albo żółtko ,wtedy ma ładniejszy kolor

    OdpowiedzUsuń