Pamiętam robiła go w domu zawsze moja mama i babcia.
Można go przyrządzać według własnych smaków np z majerankiem, kminkiem, papryką ostrą , itp
Moja pierwsza propozycja to z koperkiem oraz druga bez dodatków.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
koperek
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.
Włożyć do miseczki i posypać sodą. (nie mieszać).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Po tym czasie ser powinien zmienić swój wygląd tak jak pokazałam na zdjęciu.
Przełożyć ser do miski, którą umieszczany na garnku z gotującą się wodą. Na parze rozpuszczamy ser
aż nie będzie grudek. Mieszamy dość często.
Dodać sól, masło i połączyć składniki mieszając. Na koniec dodać koperek , wymieszać i wlać do miseczek.
Odstawić do lodówki.
Ser przed przetopieniem
O jak ja dawno takiego sera nie jadłam... Mama takie robiła jak byłam dzieckiem. Mmmm ten smak o tysiąc razy lepszy od sera sklepowego :)
OdpowiedzUsuńDużo zdrowszy niż kupny, bo bez zbędnych dodatków
UsuńMój dziadek taki robił, z kminkiem :)
OdpowiedzUsuńLeno, bo to stary dobry przepis :)
UsuńBardzo lubię serki topione. Moja ciocia sama robi właśnie takie topione przysmaki. Mnie lekko przeraża sposób wykonania, jakoś się obawiam, że by mi nie wyszło. A taki własnoręcznie robiony koperkowy serek topiony do kanapeczki. Mniam- rewelacja :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMegly nie obawiaj się. Jest prosty do zrobienia i w 100% uda Ci się.
UsuńCudowny serek...wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńDomowy serek z koperkiem...pyszotka :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny :)
UsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńSkorzystam, kiedy tylko uda mi sie kupic troche twarogu!
:)
Polecam :)
UsuńNie robiłam jeszcze takiego sera, bardzo fajny ci wyszedł i bez konserwantów pycha
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, bo smaczny :)
UsuńWłaśnie kupiłem i będę robił. J
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńbardzo fajny pomysł na domową wersję sera :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńTeż robię domową wersję, ale troszkę inaczej. Zdecydowanie lepiej smakuje taki domowy :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko domowy zawsze lepszy i zdrowszy :)
UsuńLubię taki ser, robię z właściwie takiego samego przepisu, też z zasobów rodzinnych :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na domowy wyrób:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńFajny serek, już czuję jego smak
OdpowiedzUsuńsmaczny :)
Usuńnawet bym nie pomyślała, że mozna sobie zrobić domowy serek topiony i jeszcze go przyprawić tak jak chcemy - super sprawa:)
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńNo wczoraj robiłyśmy taki serek na specjalne życzenie naszego taty :) Jest dobry :)
OdpowiedzUsuńKurcze chyba spróbuję :) Na pewno jest dużo lepszy od kupnego xD
OdpowiedzUsuńdużo lepszy :)
UsuńSuper przepis, nie miałam pojęcia, że tak się to robi :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować
UsuńRobiłam w ostatnim tygodniu 2 razy - bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i dziękuję :)
Usuńdodaje zoltko
UsuńJa na koniec dodaję jeszcze jajka. A ostatnio zapomniałam o maśle i też super wyszedł ��
OdpowiedzUsuńJa też dodaję jajko całe albo żółtko ,wtedy ma ładniejszy kolor
OdpowiedzUsuń