poniedziałek, 12 października 2015

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem

Domowy smalec zrobiony samemu jest pyszny, a jeszcze do tego ogórek małosolny lub kiszony położony jako dodatek na kanapce. Pycha.
Moje chłopaki wyjadają w tempie ekspresowym, dlatego co jakiś czas przygotowuję kolejne porcje.
Dodatki mogą być dowolne np dowolne ulubione zioła.
Ja kupuję słoninę bez skóry dzięki czemu mam mnie pracy i zawsze kroję nożem w kosteczkę. Dzięki temu mam idealne skwareczki.

Składniki:
800 g słoniny bez skóry
2 średnie cebule
2 małe jabłka
sól
1 łyżka majeranku

Słoninę skroić w drobną kostkę. Włożyć do rondla i na małym ogniu topić smalec. Gdy skwarki będą już rumiane i wytopione dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut, a następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć około 2 minut.
Zdjąć smalec z ognia i wsypać majeranek oraz sól.
Gorący przelewać do słoiczków.

domowy smalec z cebulką i jabłkiem

4 komentarze:

  1. Hahahahahaha!!! Przypomniało nam się jak na lekcji religii w gimnazjum pan katecheta dawał nam przepis na smalec z jabłkiem i cebulką xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo ja mam cały czas na "stanie" w lodówce smalec z cebulką ale bez jabłuszek. Smażę na nim jajecznicę na "śląskiej" albo smaruję grubo chleb i pomidor do tego. Odgrzewam wszelkie mięsiwa a jak zupa jest chuda dodaję łyżkę tego smakołyku. Smalec jem na zmianę z masłem. Pychota. Wagę mam wg. normy i nie tyję a cholesterol w normie. Tak jest naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować z jabłkiem jest pyszny. Pozdrawiam :)

      Usuń