czwartek, 24 września 2015

Pieczeń z mięsa mielonego z porem

Pieczeń z mięsa mielonego, idealna na kanapki.
Dużo zdrowsza i smaczniejsza niż sklepowa, nie posiada żadnych konserwantów i ulepszaczy.
Do przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, ani wysiłku, a efekt... sami spróbujcie.
Domowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka.
Pycha!

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki)
1 duży por
2 łyżki masła klarowanego
2 jajka
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 ostrej papryki
sól
pieprz


Pora pokroić drobno i zeszklić na maśle.
Mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać usmażonego  pora oraz wszystkie pozostałe składniki.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Foremkę prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
Smacznego

pieczeń z mięsa mielonego z porem



7 komentarzy: