środa, 23 września 2015

Bułeczki odrywane - róże

Czy Wy też uwielbiacie świeże, pachnące bułeczki ze szklanką zimnego mleka. Ja właśnie takie lubię.
Postanowiłam sobie dzisiaj dogodzić, bo przecież od czasu do czasu należy się trochę przyjemności. :)
Upiekłam niesamowicie pachnące i  puszyste bułeczki.
A wiecie co jeszcze w tym wszystkim jest najlepsze?
Ten zapach podczas pieczenia,  który wypełnia cały dom.

Składniki
500 g mąki pszennej
2 jajka M
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
80 g masła


Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto na cienki placek i szklanką o średnicy 7 cm wycinamy koła.
Układamy cztery kółka tak, aby każde na siebie zachodziło (patrz fotografia), a następnie je zwijamy w rulon. W połowie kroimy ostrym nożem i powstają nam dwie różyczki.
Układamy je w tortownicy o średnicy 24 cm . Między różyczkami powinny być odległości na jeden palec.
Z drugą częścią ciasta robimy to samo. Wypełniamy całą blaszkę różami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy delikatnie ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut.
Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki.
Smacznego.

bułki róże


bułki róże


bułki odrywane  róże


zwijanie różyczek


Dzielimy na pół różyczki


układamy bułki w formie


bułeczki odrywane róże












19 komentarzy:

  1. O tak! Ja też takie bułeczki uwielbiam. A z zimnym mleczkiem i domowym dżemem, to już w ogóle niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bułeczki. Moja mama takie często robi i smaruje jeszcze nadzieniem. Piękne ci wyszły :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie się prezentują, wspaniale wyrosły :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne :D Pozwól, że wykorzystamy ten pomysł na różyczki przy najbliższej okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cwane ciasto tz. ciekawie zrobione. Kiedyś przywieziono mi w podarunku podobny przysmak z Kuwejtu tylko że był napakowany drobnymi bakaliami przyprawami i do mdłości słodki. A ten powyższy można doprawić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać bakalie, posmarować makiem,serem lub nutellą.

      Usuń
  6. O jakie piękne ,jadalne różne!.Chcę taki bukiet.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne!
    Uwielbiam takie odrywane wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe różyczki - cudo! a pomysł na wykonanie rewelacyjny! Kiedy tylko znajdę troszkę czasu - zabieramy się do zrobienia sobie takich bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj zrobiłam. Pycha!�� Słodkie, ale nie za bardzo. Łatwe i efektowne. Już nie ma. ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udało i smakowało :)

      Usuń
  10. Czy zamiast drożdży świeżych można dodać suszone ? Mam takie akurat w domu a do sklepu trochę daleko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam!
    Z podanych składników wychodzi jedna blaszka bułeczek?

    OdpowiedzUsuń