środa, 28 października 2015

Surówka z buraczków

Buraczki lubię tylko na zimno. Nawet, kiedy robię zasmażane to moja porcja ląduje w lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego  tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło.
Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu.

Składniki
1 kg średnich buraków
1 duża cebula
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Buraki ugotować w wodzie do miękkości.
Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste , a jakie smaczne.

surówka z buraczków

5 komentarzy:

  1. Też wolimy schłodzoną surówkę z buraczków! :)
    Dziś też mamy podobną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasze ulubione buraczki do obiadu. Niezastąpiony dodatek do mielonych, pulpecików i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie buraczki do obiadu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także wolę buraczki na zimno, choć czasem zjem i na ciepło :) Surówka bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie taką do kotletów mielonych, jest pyszna 😊

    OdpowiedzUsuń