Bardzo lubiana szczególnie przez dzieci. Szybka kolacja lub obiad jak wolicie. U mnie była na obiad.
Do zapiekanki można wykorzystać serek ricotta lub mascarpone. Ja zrobiłam z twarożkiem.
Jeśli lubicie rodzynki można je dodać. Moje dzieciaki jednak za nimi nie przepadają więc pominęłam.
Składniki:
400 g makaronu (dowolnego)
250 g twarogu
2 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego
300 ml śmietany (dałam 18%)
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżka masła
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany, cukrem, cukrem waniliowym.
wszystko wymieszać z makaronem i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posmarować resztą śmietany i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana na wierchu się zetnie, a migdały lekko zarumienią.
Podawać na ciepło.
zapiekanka makaronowa na słodko