wtorek, 6 stycznia 2015

Schab z cebulą

Składniki:

1 kg schabu karkowego
2 duże cebule
50 g masła klarowanego
6 łyżek wody
sól
pieprz
majeranek
papryka ostra
papryka słodka

Wykonanie:

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło.
Do małej miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko wymieszaj.
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i nacieraj mieszanką przypraw.
Natarty schab pozostaw w lodówce około 15 min.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Włóż do naczynia z masłem mięso i łyżką delikatnie polej je z wierzchu.Przykryj i wstaw do piekarnika.
Cebulę pokrój w piórka i po 20 min dodaj ją do mięsa. Dolej wodę i od czasu do czasu polewaj sosem mięso.
Piec około 1h do miękkości mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz