środa, 7 stycznia 2015

Róże karnawałowe

Składniki:

300 g mąki
2 jajka
2 żółtka
20 g  masła
20 g cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
kandyzowane wiśnie lub dżem

Wykonanie:

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodaj sól i cukier waniliowy.
Dodaj jajka masło rozdrobnione, śmietanę , spirytus.
Wszystko razem zagnieć do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
Uformować kulkę owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1h.
Po schłodzeniu się ciasta wyjmij i rozwałkuj .
Wytnij kółka większe szklanką, średnie literatką, małe kieliszkiem.
Każde kółko naciąć, aby powstały płatki podczas smażenia.
Na duże kółko nałóż średnie, a następnie małe i dociśnij na środku palcem, aby się skleiły.
W dużym garnku rozgrzej olej i kładź róże  małym krążkiem do dołu.
Po uzyskaniu złotego koloru obróć na drugą stronę.
Wyłóż na ręcznik papierowy.
Po lekkim wystudzeniu posyp cukrem pudrem i ułóż wisienkę lub dżem.






Źródło przepisu. z bloga najsmaczniejsze.pl

4 komentarze:

  1. Dziękuję Gin i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna te ciastka pieczace nie w oliwie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można smażyć również na smalcu. Pozdrawiam.

      Usuń