Najbardziej podoba mi się zapach przypraw jaki się rozchodzi po kuchni i nie tylko. Zapachem nęcę również sąsiadów poprzez aromaty, które wychodzą na klatkę schodową.
Polecam Wam również to pyszne mięsko.
Składniki:
800 g karkówki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
100 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 liście laurowe
2 ziarenka kardamonu
3 łyżki masła klarowanego
3 łyzki posiekanego szczypiorku
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 3 cm.
Włożyć mięso do miski, zalać jogurtem, wsypać imbir,kurkumę, kolendrę, sól, garam masala,płatki chilli, liście laurowe, kardamon, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso musi być całe pokryte zalewą.
Odstawić na około 10 minut.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie dodać mięso wraz z zalewą , wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, bardzo często mieszając.
Po odparowaniu wody mieszać aby mięso zrobiło się przyrumienione (brązowe )
Podawać posypane szczypiorkiem.
aromatyczna karkówka
To są moje ulubione smaki. Pysznie to zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńTaką karkówkę chętnie zjadłabym w ten szary dzień:)
OdpowiedzUsuńwygląda na dobry obiadek :)
OdpowiedzUsuńtą tajemnicą miękkiego mięska jest chyba jogurt, hm? Kurczę.. ja to mam zawsze problem z karkówką. bo jak na patelni robię, to wiecznie twarda. z pierkarnika miodzio, ale z patelni okropna
OdpowiedzUsuńkarkówkę trzeba dusić na wolnym ogniu . Polecam
UsuńPyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńNasza babcia lubi eksperymentować z karkówką i przyrządza ją na różne sposoby :) Taką też chętnie by zrobiła :)
OdpowiedzUsuńnic dziwnego, że nęcisz zapachami sąsiadów jak taka gama przypraw do niej :)
OdpowiedzUsuńKarkóweczka piękna a my jesteśmy zwolennikami takiego mięsa:)
OdpowiedzUsuńPrzepis podoba mi się już po samym przeczytaniu listy przypraw :)
OdpowiedzUsuńa z czym polecasz to danie ?
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje z ryżem. Pozdrawiam
Usuń