Bardzo często powracam do tego przepisu i zawsze ciasto zjadane jest w ekspresowym tempie.
Takie dwa ciasta w jednym. Murzynek i sernik.
Przepis ten mam z książeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie.
Składniki
Ciasto
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g margaryny (dałam masło)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego)
4 jajka
Margarynę, cukier, cukier waniliowy,kakao włożyć do garnuszka wlać 5 łyżek wody i gotować 5 minut.
Odlać pół szklanki polewy do szklanki, a resztę przestudzić tak, aby było letnie.
Do przestudzonej polewy dodać 4 żółtka mąkę proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem.
Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia .
Masa serowa
500-700 g twarogu
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe
Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka i wszystko zmiksować do połączenia się składników.
Ser wyłożyć na ciasto łyżką kupkami.
Piec w 200 stopniach C około 1 godziny.
Po upieczeniu polać pozostawioną w szklance polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
ciasto Izaura sernik w murzynku
Ojej, pyszniutki sernik :) Place lizać!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z ochotą:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńO tak pamiętam to ciasto. Wieki go nie jadłam a jest takie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSuper nazwa, przypomina mi się serial ;-) a ciasto pycha;-)
OdpowiedzUsuńmoże nie z PRL'u, ale pamiętam :)
OdpowiedzUsuńsmaczne i bardzo wdzięczne ;)
Miałyśmy okazje próbować i przyznajemy, że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków. A wczoraj właśnie miałam okazję konsumować u cioci-pyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń