Jednak nie bardzo lubię trzeć na tarce ziemniaki, a więc wypróbowałam sposób tarcia na tarce o grubych oczkach.
Rewelacja i od tego momentu zawsze tak robię. Mniej pracy , a smak pozostał taki sam.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron.
Podawać polane sosem pieczarkowym lub śmietaną .
Sos
1 duża cebula
250 g pieczarek
250 ml śmietany słodkiej
sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki masła klarowanego
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty.
dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.
Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty.
placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Uwielbiam to danie! Sto lat odkąd go nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJa zawsze trę na dużych oczkach, szybko a placki są bardzo chrupiące:)
OdpowiedzUsuńTakie placki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńtreściwy posiłek na te zimne dni :) uwielbiam placki ziemniaczane !
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie placuszki!
OdpowiedzUsuńAleż ten talerz nieziemska wygląda i kusi:)
OdpowiedzUsuńOd dawna mamy ochotę na placki ziemniaczane i zaplanowałyśmy sobie je na ten weekend :P
OdpowiedzUsuń