W Chinach, Japonii czy Korei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków.
Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym.
Składniki
500 g fasoli adzuki
600 g kiełbasy (dałam podwawelską)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła klarowanego
płatki chilli
sól
pieprz
słodka papryka
natka pietruszki
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przepłukać fasolkę na sicie , zalać wodą i gotować do miękkości około 50 minut.
Odcedzić na sicie.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut.
Na koniec posypać natką pietruszki.
gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki
Pyszny, rozgrzewający gulasz:)
OdpowiedzUsuńLeno był pyszny:)
UsuńJakież pyszności :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiamy taki gulasz, robimy go z mortadelą:) zapasteryzowany świetnie nadaje się do zabrania na wyprawę w góry:) Miseczka przed wyjściem na trasę ...pyszota:)
OdpowiedzUsuńOj tak jest smaczny
UsuńBardzo fajne, pyszne i syte danie. Fasolka Adzuki ma świetny smak :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA gdzie to to się kupuje Adzuki. Jeżeli to to taka fasola jak nasza fasola to kupuję i gotuję. Znaczy namaczam itd. Dobra kupuję te przepis. Lubię tak dobrze rozgotowaną fasolkę rozpływającą się na języku. Pozdrowienia dla Szefowej
OdpowiedzUsuńFasolę kupuję w sklepie ze zdrową żywnością . Polecam, bo ma super smak. Pozdrawiam
UsuńTą fasolkę uwielbiamy i bardzo lubimy dodawać ją do różnych potrawek :)
OdpowiedzUsuń