sobota, 12 września 2015

Ciasto Kilimandżaro

Po długiej przerwie od ciast na blogu wreszcie się pojawia.
Nie oznacza to, że nie piekłam, ale jakoś brak mi sił i ochoty na pisanie.
Mam dla Was dzisiaj ciasto z przepisu s.Anastazji. Takie na czasie, bo z jabłkami.
Na blogu znajdziecie również inny pyszny jabłecznik na kruchym cieście przepis 

Składniki:

Ciasto 
8 jajek
200 g cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 30-40 minut.

Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek
2 galaretki (dałam cytrynowe)
1 łyżka masła

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki.
Bardzo dokładnie wymieszać.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła

Z  mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Stale mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Przestudzić . Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń.

Polewa
250 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu.


Przełożenie ciasta
Biszkopt przeciąć na dwie części.
Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta.
Polać polewą.
Zrodło Ciasta S. Anastazji


kilimandżaro


14 komentarzy:

  1. Kuszące. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, porywam sobie kawałek bo właśnie piję kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie chwalą a ja będę malkontentem na garnek i kopyść kto to odwali tyle roboty przy tym cieście. Hi, może któraś z powyższych dam upiecze i prześle szybką pocztą ten smakołyk. Osobiście zrobię ale poczekam na szarą renetę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma tak wiele pracy przy nim. Biszkopt szybko się piecze, a reszta w tym czasie się robi i gotowe. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Będę malkontentem chętnie to posmakuję ale tak dużo roboty przy tym cieście. A może z powyższych dam upiecze i prześle szybką pocztą. Osobiście poczekam jak będzie szara reneta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne ale poczekam na szarą renetę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Wygląda cudnie
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie kusisz.
    Ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciacha z jabłkami, szarlotka z cynamonem i orzechami to zdecydowanie moje ulubione. Takiego jednak nie jadłam nigdy, nawet podobnego.

    Zapraszam na www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho z takimi warstwami zawsze będzie rozchwytywane :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię to ciasto- masa z jabłek i galaretki jest przeeee:)

    OdpowiedzUsuń