środa, 21 stycznia 2015

Jabłecznik

Składniki:

0,5 kg mąki krupczatki
4 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml gęstej śmietany

2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
1/2 cytryny
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki cynamonu


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.

Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki.
Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piec około 1h.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.




2 komentarze:

  1. Jabłecznik mam zaplanowany na przyszły tydzień. Jeszcze nigdy nie piekłam. :) Podoba mi się taka gruba warstwa jabłek u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń