Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy.
Składniki
1 kg schabu bez kości
10 śliwek węgierek
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
tymianek
płatki chilli
szczypta papryki wędzonej słodkiej
Schab opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć go solą i pieprzem i delikatnie tymiankiem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor.Pokroić mięso w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać masło na którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Śliwki podzielić na połowę, usunąć pestki i włożyć do rondla. Podlać je 3 łyżkami wody i dusimy aż się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła.
Dołożyć sos z przetartych śliwek, wlać 1/4 szklanki wody , doprawić solą , pieprzem, płatkami chilli oraz wędzoną papryką. i zagotować. W razie gdy sos jest zbyt rzadki zagęścić go 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody.
Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry. polać gorącym sosem i podawać
schab z sosem śliwkowym
Bardzo aromatyczny sosik do mięsa:)
OdpowiedzUsuńLubię owocowy dodatek do mięs a śliwki pasują idealnie. Pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńze śliwką jadłam, ale z sosem? Musze spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńBabcia ostatnio eksperymentuje i takie połączenia przyrządza :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne musi być :)
To odmiana bo żona robiła mi schab nadziewany śliwkami. Lubię śliwki węgierki zapach i smak wspaniały to sos też będzie pryma sort.
OdpowiedzUsuń