Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj
Ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Nasączenie
sok z cytryny
cukier
zaparzona herbata
Krem
600 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując.
dodatkowo
2 galaretki cytrynowe
4-5 bananów
wiórki czekoladowe
Składanie ciasta
1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l )
Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta.
Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady.
ciasto jamajka
Pracochłonne,ale bardzo efektowne;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo fajne ciasto. Z pewnością jest pyszne i warto je przygotować :-)
OdpowiedzUsuńWarto polecam
UsuńNa pewno pyszne chociaż kaloryczne. Spróbuję zrobić co tam żałować kalorii gościom.
UsuńO rany ale ciacho wspaniałe. Twórca tego ciacha musi być też niezłe "ciacho". tak poważnie sam osobiście stworzę to ciacho na urodziny jednego z moich dzieciaczków.
OdpowiedzUsuńPolecam ciacho naprawdę pyszne
Usuńulala.. z bananami! :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak, nie powiem ;)
Super Ci wyszło, też mnie to ciasto kusi :)
OdpowiedzUsuńWow jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie znałyśmy takiego ciacha. Wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i takie też chyba jest.Napewno rodzinie upieke szkoda ,że ja nie mogę dietka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm z bananami- musi być pysznie słodkie! A prezentuje się idealnie!
OdpowiedzUsuńczy zamiast zelatyny moga byc smietan fixy?
OdpowiedzUsuńTak mogą być Pozdrawiam
Usuńciasto zrobione, pysznie smakuje, polecam każdemu kto się jeszcze waha, :)
UsuńCieszę się, że smakowało i pozdrawiam
UsuńUpiekłam, zjadłam , pycha.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńWitam, zamierzam wyprobowac Jamajke ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnosnie zelatyny- ile wody potrzeba do rozpuszczenia i jak dlugo ma peczniec? I to ogrzewanie w kuchence? Ile czasu?
Z gory dziekuje za odpowiedzi. :-)
Na podaną ilość żelatyny wlać około 4 łyżek zimnej wody, wymieszać, tak aby napęczniała. Następnie ogrzać ją tak, aby ją nie zagotować, ale żeby była ciepła.
Usuńa czy banany nie ściemnieja ?
OdpowiedzUsuńBanany należy zalać galaretką i nie ściemnieją
UsuńPozdrawiam
Przepyszne ciacho�� robię je bardzo często , dla mnie rewelacja. Polecam jak najbardziej ��
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
UsuńCiasto przepyszne , choc kalorii duzo to jest bardzo delikatne i malo slodkie polecam 😜
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Usuń