Strony

Kategorie

piątek, 2 października 2015

Łosoś z bazylią

Łosoś to dla mnie najlepsza ryba. Usmażony lub grillowany , oprószony solą i pieprzem jest wyśmienity.
Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak.
Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis). Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis)

Składniki
4 kawałki łososia
1 garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz

Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem.
Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek.
Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty.
Doprawiamy szczyptą soli.
Na talerz wykładamy łososia, a na wierzchu układamy bazylię.
Podajemy gorące z frytkami, ziemniakami lub ryżem.

łosoś z bazylią



2 komentarze:

  1. Z przyjemnością ten sposób wykorzystam. Łosoś wpisany na listę zakupów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś zawsze mile widziany na naszym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń