Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się.
Składniki:
1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków
2 łyżki śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki
jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości 1 cm.
Zwijać gorące w roladę.
Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła.
Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać gorące.
rolada ziemniaczana na waflu
Ależ smakowitości;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, nie pomyślałabym, żeby danie na słono zawinąć w wafle :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz o czymś takim słyszę! Ale fajna sprawa, mnie się bardzo podoba! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńNa waflu nigdy nie robiłam. Czas spróbować.
Wygląda bardzo apetycznie))
OdpowiedzUsuńja do środka daję parówki , ser żółty i pieczarki podsmażone z cebulką na maśle :)
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje, Ja wafle lekko smaruję wodą pędzlem. Wtedy lepiej się zwijają. Smacznego
OdpowiedzUsuńO roladzie na waflach nie raz czytałyśmy ale nie w wersji wytrawnej. SUPER :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i sycące, ja na ziemniaki kładę jeszcze parówkę.Polecam.
OdpowiedzUsuńPolecam. Masę ziemniaczaną kładę na waflu dość ciepłą,więc wafel mięknie i dobrze się zawija.
OdpowiedzUsuń