Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami.
Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało.
Moje łakomczuchy wszystko zjedli.
Miałam dzisiaj upiec ciasto, ale nie dałam rady.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
250 ml śmietany (dałam 18%)
500 ml bulionu mięsnego
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek i zagotować.
Smacznego
pulpety w sosie koperkowym
U mnie też to danie schodzi na pniu ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńLubię je, ale sos robię bez śmietany, jakoś mi śmietana przeszkadza ;)
OdpowiedzUsuńPyszne pulpeciki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite pulpeciki :) Na obiad będą idealne :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
OdpowiedzUsuńSos koperkowy <3 Mamy do niego słabość... pulpety też byśmy wciągnęły razem z nim :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :-). Udało mi się podzielić na dwa dni, bo wyszły 4 porcje, mniami :-). Dziękuję za przepis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały i pozdrawiam
Usuń