Nie ma wiele pracy, bo pieczemy go w piekarniku. Zdjęcie mało apetyczne, ale wybaczcie, bo mam problemy ze schylaniem (pęknięte żebro) i ciężko mi przyjąć odpowiednią pozę do fotografowania.
Obiecuję Wam jednak , że jak tylko przestanie boleć to zrobię kurczaka jeszcze raz i podmienię zdjęcie.
Dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, było pysznie.
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów (krojonych)
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup, olej, curry, cukier, sól i pieprz wymieszać w miseczce, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać.
Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
pikantny kurczak zapiekany w pomidorach
Wygląda pysznie. Nie przejmuj się zdjęciami ważny jest smak. I zdrowiej szybciutko :-)
OdpowiedzUsuńDużo zdrówka a kurczak na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńApetycznie :) ten czerwony sosik i pikantny smak zapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie lubimy pikantnych dań ale i tak wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA ja lubię uznaję że ludzie z temperamentem i radością życia smakują wytrawne wina i pikantne południowe dania. Smakują najsmaczniejsze co daje natura czyli Bóg
OdpowiedzUsuńFajny pomysł - pysznie i niebanalnie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie pieczone dania :) I życzę zdrowia! Wiem jak to jest...
OdpowiedzUsuń