wtorek, 27 stycznia 2015

Rolada z pieczarkami.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku
papryka słodka
papryka ostra
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą,
paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.
Rozłożyć na płasko w formie prostokąta masę mięsną na foli aluminiowej.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie dodać
starte na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Smażyć do odparowania wody.
Dodać sól i pieprz.
Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną.
Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią.
Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa.
Podawać pokrojoną w plastry.







11 komentarzy:

  1. Właśnie moja rolada jest w piekarniku...mam nadzieje że będzie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam tą roladę na obiad i była przepyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. :)

      Usuń
  3. Witam. Wykonaniu przepisu nie rozumiem jednego;zwinąć jak roladę pomagając sobie folią? Jak to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso rozłożyć płasko na folii jak na zdjęciu 2 położyć farsz jak na zdjęciu 3, a następnie chwyć za brzegi folii i zwijaj roladę naciągając ją i dociskając. Wtedy rolada będzie gładka i ściśle zwinięta.

      Usuń
    2. Dziękuję. Pozdrawiam.

      Usuń