Jesień zawitała do nas na dobre. Zimno, pochmurno, szaro buro i ponuro. Postanowiłam właśnie umyć okna przed zimą.
Jednak ja już wiem , że jak tylko to zrobię zaraz zacznie padać deszcz :)
Może jednak tym razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce.
Wracając jednak do mojej zapiekanki, to polecam warto.
Składniki:
400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki)
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
40 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody.
Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut.
Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron.
Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut.
Zapiekankę podawać posypaną szczypiorkiem.
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Za mięsem mielonym nie przepadam, ale w takiej zapiekance mogę je jeść! Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania. Są pyszne i bardzo syte :-)
OdpowiedzUsuńsmaczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńJa jak zwykle sprawdzam i jestem za zapiekanką
OdpowiedzUsuńo tak! kocham zapiekanki, to danie niby banalne a jednak tak aromatyczne i bogate w smaki ;)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy zapiekanego makaronu :)
OdpowiedzUsuńWITAM! :) czy może być mozzarella? :)
OdpowiedzUsuńMoże być mozzarella
Usuń