Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy nie próbowaliście dodać do ciasta tej mąki to polecam.
Dodatki do pizzy można już dodać według własnego smaku i własnej fantazji.
Z podanej porcji wychodzi jedna duża blaszka pizzy i dwie małe.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki semoliny
1 szklanka letniej wody
8 g drożdży suszonych
3 łyżki oleju
sól
Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia
oregano
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami.
Dodatki
plasterki salami
czarne oliwki
ser mozzarella
czerwona papryka
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce.
Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki.
Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut.
pizza na cienkim cieście z semoliną
Kupiłam ostatnią tą mąkę, chyba zrobię taką pizzę dla brata:)
OdpowiedzUsuńpizzy na bazie semoliny jeszcze nie jadłam, ale kusi mnie :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda idealnie!
Idealnie cienkie ciasto mniamm
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę na cienkim cieście! Też z semoliną jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńŚwietna pizza, super ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńCo to za mąka jak jej tam semolina. Czy to ma coś wspólnego salmonellą hi hi
OdpowiedzUsuńSemolina to mąka z pszenicy.
UsuńJutro mam karkówkę i kotlety mielone wg, pani przepisu. Co zostanie zjemy w poniedziałek, no w tygodniu. Oj będzie ludzi do tych i innych smakołyków.
OdpowiedzUsuńPizze jadłyśmy wieki temu. Semolinę kiedyś miałyśmy ale nie przypadła nam do gustu niestety :)
OdpowiedzUsuń