piątek, 30 listopada 2018

Kalafior pieczony z pulpecikami

Dzisiaj mam dla Was zapiekany kalafior z pulpetami mięsnymi i sosem.
Rewelacyjny smak i szybki obiad.
Na moim blogu znajdziecie wiele innych przepisów na kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora zapiekanego z mięsem mielonym, który nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda.
Jeżeli przygotujecie danie z podanych przeze mnie przepisów to proszę podzielcie się swoją opinia w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Pulpety
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 kajzerki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki oliwy

Mięso włożyć do miski wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie kajzerkę i odciśniętą , musztardę sól i pieprz. Wszystko wyrobić ręką na jednolitą masę mięsną.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Obtoczyć je w mące i obsmażyć delikatnie na tłuszczu z każdej strony.

1 duży kalafior
500 ml śmietany słodkiej
1 łyżeczka czubata musztardy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Kalafior podzielić na części i delikatnie obgotować w posolonej wodzie.
Odcedzić na sicie i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego.
Pomiędzy niego ułożyć pulpeciki.
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą solą i pieprzem.
Wlać na zapiekankę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

kalafior pieczony z pulpecikami



2 komentarze:

  1. Och, może Pani zostać moją Smakowitą Kucharką gdyż sam nie nadążam w gotowaniu, przygotowaniu, tych pięknych potraw. Widziałem dziś ładne duże kalafiory w sprzedaży- powalczę jutro z swoim lenistwem.

    OdpowiedzUsuń