Życzę smacznego.
Spód
140 g ciastek kruchych
80 g masła
Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Mus truskawkowy
1 kg truskawek
1 szklanka cukru
2 galaretki truskawkowe
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi, a truskawki zmiękną. Wszystko zmiksować blenderem na gładko i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa
1 kg sera wiaderkowego
400 g jogurtu greckiego
1 galaretka przezroczysta (bezbarwna)
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
Ser wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem na gładko. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki i wystudzić.
Wlać małym strumieniem do sera miksując.
Masę serową podzielić na dwie równie części. Jedną pozostawić białą, a do drugiej części dodać 1 szklankę musu truskawkowego i wymieszać.
Nakładać łyżką na ciastka na środku dwie łyżki masy białej i dwie łyżki masy truskawkowej.
Masa truskawkowa jest rzadka więc w każdej białej części robimy łyżką lekki dołek. Tak wlewamy do końca na zmianę masy aż do skończenia białej.
Wstawiamy do lodówki aż masa lekko stężeje.
Następnie wlewamy na wierzch pozostałą część masy truskawkowej i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
Następnie wlewamy mus truskawkowy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ozdabiamy truskawkami.
łaciaty sernik truskawkowy bez pieczenia
bardzo apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuń