Strony

Kategorie

piątek, 29 czerwca 2018

Tort czekoladowy z truskawkami

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem.
Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami.
Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Biszkopt
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia
Podzielić ciasto na dwa blaty.

Krem
400 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki kajmaku
cukier według własnego smaku

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone, kajmak i chwilę ubijać do połączenia się składników.

Polewa
200 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Śmietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą tak, aby powstała gładka polewa.

Składanie ciasta
biszkopt
1/2 kremu
truskawki ułożyć na całości
1/2 kremu
biszkopt
polewa na całość ciasta
udekorować truskawkami



tort czekoladowy z truskawkami



środa, 27 czerwca 2018

Indyk pieczony z ketchupem

Indyk pieczony w marynacie z ketchupem. Rewelacyjny w smaku, wilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki.
Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów i propozycji obiadowych.
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki
1 kg piersi z indyka
1 duża cebula

Marynata
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
5 łyżek ketchupu łagodnego

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron.
Polać mięso i odstawić w chłodne miejsce pod przykryciem na około 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w piórka.
Piec mięso pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h i 20 minut
Po upieczeniu mięso pokroić w plastry.

indyk pieczony z ketchupem


sobota, 23 czerwca 2018

Zapiekane jajka

Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację to polecam Wam bardzo smaczną zapiekankę jajeczną.
Pycha!
Do zapiekanki podałam sałatkę z pomidorów.
Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na zapiekanki. Możecie tam znaleźć zapiekanki z mięsem, jajeczne, makaronowe,ziemniaczane,  z kaszą , z ryżem i inne.
Jeżeli skorzystaliście z przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki:
7 jajek ugotowanych na twardo
200 g szynki w plasterkach
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki musztardy (dałam bawarską)
100 g śmietany (dałam 18%)
200 g żółtego sera
2 surowe jajka
2 kajzerki
2 średnie pomidory
70 g zimnego masła
1 szklanka mleka
sól
pieprz
szczypiorek

Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką miękkiego masła, a następnie układamy na dnie naczynia plasterki szynki tak, aby lekko na siebie zachodziły.
Szynkę smarujemy musztardą.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Układamy je na szynce żółtkiem do dołu.
Pomiędzy jajka kładziemy plasterki pomidorów.
Mleko wraz ze śmietaną, dwoma surowymi jajkami, startym żółtym serem mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na zapiekankę.
Kajzerki kroimy w cienkie paseczki i lekko rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy je na zapiekance. Na całości rozkładamy plasterki masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Podajemy zapiekankę gorącą posypaną szczypiorkiem.

zapiekane jajka




środa, 20 czerwca 2018

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Bardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami .Łatwe do przygotowania, pięknie się prezentuje i bardzo szybko znika . Piekłam podobne ciasto z połówkami jabłek, które było również bardzo smaczne, a znajdziecie je na blogu w zakładce CIASTA.
Jeśli nie macie pomysłu co upiec to koniecznie wypróbujcie przepis, a następnie podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zapraszam również po inne przepisy na ciasta, obiady, warzywa itp.

Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2  łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia,

Masa budyniowa
2 budynie śmietankowe
1 l mleka

Budyń ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Dodatkowo
6 brzoskwini

Brzoskwinie obrać i przekroić na połówki.

Przygotowanie ciasta do pieczenia
1 Na dno blaszki jeden rozwałkowany placek ciasta
2 wylać na ciasto ugotowany budyń
3 ułożyć połówki brzoskwiń
4 przykryć szczelnie drugim plackiem dociskając boki ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.




środa, 6 czerwca 2018

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza.
Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Ciasto
450 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru
140 g masła roztopionego

Nadzienie
1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
Włożyć do rondla, wsypać cukier, wlać wodę i smażyć mieszając. Masa powinna być gęsta.

Dodatkowo
5 łyżek mleka
cukier poder do oprószenia

Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżeczką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.i wyrośnięte drożdże. Żółtka rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem. i wlać do ciastka. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie wyrobić ciasto na gładko.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i nakryć miskę bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na cztery części .Z każdej części rozwałkować koło , podzielić koło na cztery części, a następnie każdą część jeszcze na połowę. Na każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony .
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala.
Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki z rabarbarem



poniedziałek, 4 czerwca 2018

Sałatka szparagowa

Sałatka szparagowa z dodatkiem kurczaka. jest bardzo smaczna i sycąca. Idealna na kolację lub przekąskę. W czasie upałów może być lekkim obiadem.
Polecam Wam , kiedy sezon na szparagi jeszcze trwa. Koniecznie zróbcie i delektujcie się smakiem.
Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce po lewej stronie bloga SAŁATKI.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki
2 pęczki szparagów zielonych
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jabłko
2 łyżki przyprawy złocisty kurczak
6 łyżek oleju
200 g pieczarek
3 średnie pomidory
1 sałata lodowa
koperek
sól
pieprz

Sos
1/2 szklanki oliwy
1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską)
3 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Szparagi ugotować z posolonej wodzie z łyżeczką cukru.
Czas gotowania to około 7-8 minut. Po ugotowaniu odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak.
Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i podsmażyć kurczaka na rumiano, a następnie wystudzić.
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju. Oprószyć je solą i pieprzem.
Sałatę  porozrywać na mniejsze kawałki.
Do miski włożyć rozdrobnioną sałatę, pokrojone szparagi, kurczaka, pokrojone jabłko, podsmażone pieczarki, pomidory pokrojone w kostkę i posiekany koperek. Wlać sos i dokładnie wszystko wymieszać.

sałatka szparagowa

sobota, 2 czerwca 2018

Łaciaty sernik truskawkowy (bez pieczenia)

Łaciaty sernik truskawkowy bez pieczenia. Wymaga od nas trochę cierpliwości i pracy, ale efekt końcowy nam to wynagrodzi. Ciasto jest orzeźwiające, delikatne i bardzo smaczne. Sezon truskawkowy trwa, a więc korzystajmy z tych smacznych owoców. Zaleta tego ciasta to fakt,że nie musimy w czasie tych upałów uruchamiać piekarnika. Spód ciasta zrobiłam z ciastek, ale również możecie wyłożyć dno tortownicy biszkoptami. Będzie szybciej i równie smacznie.
Życzę smacznego.


Spód
140 g ciastek kruchych
80 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

Mus truskawkowy
1 kg truskawek
1 szklanka cukru
2 galaretki truskawkowe

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi, a truskawki zmiękną. Wszystko zmiksować blenderem na gładko i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do  całkowitego wystudzenia.

Masa serowa
1 kg sera wiaderkowego
400 g jogurtu greckiego
1 galaretka  przezroczysta (bezbarwna)
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru

Ser wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem na gładko. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki i wystudzić.
Wlać małym strumieniem do sera miksując.
Masę serową podzielić na dwie równie części. Jedną pozostawić białą, a do drugiej części dodać 1 szklankę musu truskawkowego i wymieszać.
Nakładać łyżką na ciastka na środku dwie łyżki masy białej i dwie łyżki masy truskawkowej.
Masa truskawkowa jest rzadka więc w każdej białej części robimy łyżką lekki dołek. Tak wlewamy do końca na zmianę masy aż do skończenia białej.
Wstawiamy do lodówki aż masa lekko stężeje.
Następnie wlewamy na wierzch pozostałą część masy truskawkowej i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
Następnie wlewamy mus truskawkowy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ozdabiamy truskawkami.

łaciaty sernik truskawkowy bez pieczenia