Polecam Wam , kiedy sezon na szparagi jeszcze trwa. Koniecznie zróbcie i delektujcie się smakiem.
Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce po lewej stronie bloga SAŁATKI.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Składniki
2 pęczki szparagów zielonych
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jabłko
2 łyżki przyprawy złocisty kurczak
6 łyżek oleju
200 g pieczarek
3 średnie pomidory
1 sałata lodowa
koperek
sól
pieprz
Sos
1/2 szklanki oliwy
1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską)
3 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Szparagi ugotować z posolonej wodzie z łyżeczką cukru.
Czas gotowania to około 7-8 minut. Po ugotowaniu odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak.
Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i podsmażyć kurczaka na rumiano, a następnie wystudzić.
Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju. Oprószyć je solą i pieprzem.
Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki.
Do miski włożyć rozdrobnioną sałatę, pokrojone szparagi, kurczaka, pokrojone jabłko, podsmażone pieczarki, pomidory pokrojone w kostkę i posiekany koperek. Wlać sos i dokładnie wszystko wymieszać.
sałatka szparagowa
fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńDałem szparagi białe i sałatka też smakowała
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :)
Usuń