środa, 6 czerwca 2018

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza.
Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Ciasto
450 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
4 łyżki cukru
140 g masła roztopionego

Nadzienie
1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
Włożyć do rondla, wsypać cukier, wlać wodę i smażyć mieszając. Masa powinna być gęsta.

Dodatkowo
5 łyżek mleka
cukier poder do oprószenia

Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżeczką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier.i wyrośnięte drożdże. Żółtka rozbełtać z mlekiem i roztopionym masłem. i wlać do ciastka. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie wyrobić ciasto na gładko.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i nakryć miskę bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na cztery części .Z każdej części rozwałkować koło , podzielić koło na cztery części, a następnie każdą część jeszcze na połowę. Na każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony .
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala.
Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki z rabarbarem



2 komentarze: