czwartek, 1 września 2016

Kurczak w sosie marchewkowym

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad.
Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj



Składniki
6 udek z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Sos
2 łyżki masła klarowanego
3 średnie marchewki
200 g słodkiej śmietany (kremówki)
500 ml bulionu
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.

Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie.
Na sicie odcedzić warzywa, a płyn zostawić nie wylewać.
Zmiksować warzywa na gładko i zalać płynem tak, aby powstał gęsty sos. Wymieszać i zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem.
Sos wlać na upieczone udka i wstawić do piekarnika aż sos zacznie bulgotać.

kurczak w sosie marchewkowym




3 komentarze:

  1. Takiego sosu to ja nie znam :) Fajnie wygląda i ten kolorek :) Zawsze przyrządzasz takie pyszne dania! Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos mnie ciekawi ! Fajny pomysł, żeby marchew wykorzystać w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń