środa, 31 sierpnia 2016

Zapiekanka z pieczoną kaczką

Dzisiaj zapiekanka, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Szybko i smacznie. Do zapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem.
Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj. Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać.
Może skusicie się na takie szybkie danie?

Składniki
300 g ugotowanego makaronu
pieczona kaczka (dwa udka)
1 cukinia
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki


Sos 
250 ml śmietany (dałam 18%)
150 g startego żółtego sera
1 jajko
sól
pieprz
papryka ostra

Sos
W  miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki.
Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos się zetnie.

zapiekanka z pieczoną kaczką

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na resztki z kaczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześwietny pomysł na wykorzystanie mięsa z kaczki. Nie wpadłabym na to. Ekstra! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń