Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową .
I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs.
Składniki
4 udka z kurczaka
2 łyżki masła
5 łyżek oleju
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
1/2
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
Udka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać udka sosem z pieczenia.
Gdy udka będą się zbyt mocno rumienić można nakryć folią aluminiową.
udka pieczone
najbardziej lubię udka z wędzoną papryką,ale tak naprawdę zjem każde:0
OdpowiedzUsuńJadłam niedawno. Pycha! Bardzo lubię takie dobre mięsko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone, z chrupiąca skórką,takie lubimy najbardziej:)
OdpowiedzUsuń