Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie.
Ciasto
250 ml mleka
100 g masła, roztopionego
1 łyżka cukru
2 jajka
30 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g szynki
200 g startego żółtego sera
Sos
1 łyżka ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
bazylia
oregano
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Do miski przesiać mąkę dodać jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem. Wlać wyrośnięty rozczyn.
Wszystko zagnieść i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od dłoni.
Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h.
Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części.
Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem.
Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane.
Bułki o smaku pizzy
Na pewno posmakują dzieciom 😊
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał patrząc na nie z wierzchu co kryją w środku ;) A tu proszę - takie zaskoczenie. Pyszne muszą być! Bułki - niespodzianki. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! na kolację będą idealne
OdpowiedzUsuń