Placki z borówkami, podane ze śmietaną, a całość polana syropem klonowym. "Niebo w gębie"
Mi pozostało tylko zdjęcie, bo po plackach nie ma śladu. Wszystko zjedzone. Jednak przepis pozostał i można je usmażyć ponownie. Zachęcam Was również .
Składniki
2,5 szklanki mleka
2 jajka
cukier do smaku
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka borówek
olej do smażenia
borówki do posypania
śmietana
syrop klonowy lub miód
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na koniec wsypać borówki i wymieszać.
Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą rumiane.
Podawać ze śmietaną borówkami i polać syropem klonowym lub miodem
placki z borówkami
Lubię takie placki 😊
OdpowiedzUsuńJak wspaniale się prezentują. Pyszne placuszki. Boróweczek teraz jest pod dostatkiem, więc trzeba korzystać z sezonu. Z syropem klonowym muszą smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na słodkie śniadanko z owocami :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite placuszki:)
OdpowiedzUsuń