piątek, 9 września 2016

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami

Dzisiaj propozycja na szybki obiad. Przygotowanie to około 30 minut, a smakuje rewelacyjnie. Można podawać z ziemniakami, ryżem, kluskami.
Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje na dania mięsne.
A wszystko znajdziecie tutaj
Szczególnie polecam kurczaka w sosie marchewkowym


Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
200 g pieczarek
250 g śmietany słodkiej
1 czubata łyżeczka chrzanu
2 łyzki masła klarowanego
koperek
sól
pieprz

Piersi z kurczaka pokroić na plastry. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.
Wyjąć mięso na półmisek, a na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać pieczarki i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z chrzanem i wlać do pieczarek. Mieszając  smażyć około 2-3 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem i dodać posiekany koperek.

kurczak w sosie chrzanowym z pieczarkami


4 komentarze:

  1. U mnie często kurczak jest w sosie pieczarkowym. Ciekawe jak smakuje z chrzanową nutą. Coś czuję, że mój tata byłby największym fanem takiej propozycji. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trafiłaś w gusta moich chłopców,smaczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chrzanowy.. o tak, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń