Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie.
Prawda, że proste?
Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka puree z dyni
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Jak przygotować puree z dyni
/Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy na gładko.
Szybkie ciasto dyniowe
Wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńJest mięciutkie, puszyste i wilgotne
Usuńnaprawdę szybkie i smakowite:)
OdpowiedzUsuńAle super ciasto, mam dynię to chyba się skuszę i zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńCiasto dyniowe? Ale super pomysł. Dynia nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią. Pyszna propozycja :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń