sobota, 12 listopada 2016

Galareta drobiowa

Galareta drobiowa. Taką miałam ochotę, że postanowiłam zrobić.  Polewam sobie sokiem z cytryny lub jak kto woli octem i zajadam. Na blogu znajdziecie przepis również na galaretę wieprzową. Jeśli lubicie to zapraszam po przepis.
Może i Wy skusicie się na galaretkę?


Składniki:
1kg kurzych łapek lub skrzydełek
1 golonka z indyka
2 udka z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie,  sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso.
Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny.
Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać z odrobiną wywaru i wlać do całości.
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek  dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia.

galareta drobiowa

2 komentarze:

  1. Znam i lubię. Od czasu do czasu z apetytem zjem. Nie za często, bo się przyje. Domowa najlepsza. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń