Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione.
Spróbujcie koniecznie!
Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem.
Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło.
Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Farsz
2 średnie wędzone makrele
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz
Makrele oddzielić od ości. Dodać jogurt, szczypiorek, pieprz w razie potrzeby sól i dokładnie ugnieść widelcem.
Dodatkowo
bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej do smażenia
Na każdy naleśnik nałożyć farsz rybny i zawijać w koperty.
Krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć z dwóch stron aż będzie rumiany.
krokiety z wędzoną makrelą
pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRóżne krokiety już jadłam, ale takich jeszcze nie! Jestem ciekawa tego smaku bardzo... Jakoś ciężko mi go sobie wyobrazić. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńBrzmi apetycznie takich jeszcze nie robiłam , spróbuje w tym tygodniu
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis