piątek, 23 września 2016

Ryba w cieście z curry

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami.
Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką 
Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie.


Składniki
700 g filetów z dorsza
sól
pieprz
szczypta sumaku

Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce.

Ciasto
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

Dodatkowo
olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę.
Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym oleju.

ryba w cieście z curry









3 komentarze:

  1. uwielbiam rybki w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Rybkę jadłam tydzień temu na obiadek, w klasycznym cieście. Była dobra. Taka jednak bardzo kusi. Pyszny talerzyk. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przyrządzonej ryby jeszcze nie jadłam i chętnie bym wypróbowała ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń