Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne.
Składniki:
700 g karkówki bez kości
1 szklanka śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny.
Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją.
W kubeczku mieszamy mąkę z trzema łyżkami wody,jak nie będzie już grudek dodać śmietanę , paprykę słodką i ostrą i wymieszać.
Kiedy mięso będzie już miękkie zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
karkówka w sosie paprykowym
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię sosy paprykowe, a tym bardziej karkówkę. Zwykle jadam ją raczej w formie zwykłych smażonych steków po prostu. :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietny pomysł na sosik do karkówki, następnym razem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper przepis, moje smaki :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPotrawa zawsze na czasie, pyszny sos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńo taka karkóweczka musi byc smaczniutka :) już mi ślinka cieknie jak patrze na taki pyszny kawałek mięska :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sosik :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo nieapetycznie a sos sie rozwarstwil.
OdpowiedzUsuńNapisałam wyżej, że danie nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo smaczne. Nie jestem mistrzem fotografii :)
UsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym takim kawałkiem karkówki w pysznym sosie ^^
:)
UsuńUwielbiam karkówkę ;)
OdpowiedzUsuńKawał pysznego mięsa w ciekawym sosie :)
OdpowiedzUsuńmniam bardzo lubię sos paprykowy :) na pewno smakowało tak zrobione mięsko :)
OdpowiedzUsuń