Ryż zapiekany z jabłkami z odrobiną cynamonu.
Pycha!
Składniki:
400 g ryżu
250 ml śmietany (dałam 18%)
1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
sok z 1/2 cytryny
5-6 jabłek
1 łyżeczka masła
Wykonanie
Ryż ugotować na wodzie według podanej instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem i oprószyć cynamonem.
Na dnie ułożyć połowę ugotowanego ryżu, a następnie jabłka i pozostałą część ryżu.
Wierzch posmarować śmietaną i zapiec w piekarniku aż śmietana się zapiecze.
Podawać z kleksem śmietany
ryż zapiekany z jabłkami
Smak dzieciństwa;)
OdpowiedzUsuńOj tak smaki z dzieciństwa chociaż niekoniecznie ulubione :-)
OdpowiedzUsuńJak u Mamy:) pamiętamy ten smak, pyszota:!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko::)
O moje smaki z dzieciństwa:))
OdpowiedzUsuńWolę wersję na zimno-szczególnie w lato ale ta też na pewno jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńSmaczne. Kiedyś mam mi to robiła. Dobre jest takie przypomnienie. J
OdpowiedzUsuńRyż z jabłkami jest pyszny i doskonały na każdą porę roku :)
OdpowiedzUsuńno to jest deser dzieciństwa ale przyznamy, że u nas nie dodawało się śmietany :)
OdpowiedzUsuńPyszny :) do tego śmietanka z cukrem waniliowym , myy palce lizać :)
OdpowiedzUsuńJa ryż gotuję na mleku z cukrem i odrobiną cukru waniliowego , jest bogatszy i lepsza w smaku zapiekanka z niego .
OdpowiedzUsuńWolę na wodzie, bo nie smakuje jak zupa mleczna
Usuń