Strony

Kategorie

piątek, 3 lipca 2015

Amerykany ciastka z dzieciństwa

Amerykany to ciastka  z mojego dzieciństwa. Tak dawno ich nie jadłam i nie robiłam, że musiałam przypomnieć sobie smak. I powiem Wam, że dalej mi bardzo smakują . Pyszne!

Składniki na 20 szt

120 g masła
120 g cukru
2 jajka
1 łyżka wódki
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć



Wykonanie
Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko,  a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać.
Gotowe ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk.
Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut
Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem.
Odłożyć do zastygnięcia i gotowe.

amerykany







14 komentarzy:

  1. Oj jak ja je lubię. Porywam sobie ze dwie sztuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, ale wyglądają prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pamiętamy, kiedy ostatnio je jadłyśmy :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Oj zjadłabym takie z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają :) Takich ciasteczek nam mama nie robiła XD

    OdpowiedzUsuń
  6. Sam chciałbym takie w dzieciństwie zajadać, a tymczasem nigdy nie próbowałem, więc będę musiał to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam bardzo dawno temu, aż mi narobiłaś apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, a ja tu szukam jakiś małych ciasteczek do przegryzania. A przepis jest i prosi, żeby go powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smak dzieciństwa jak nic! Zawsze mieliśmy takie na podwieczorek w przedszkolu... muszę wrócić do tych czasów i zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam, pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też wieki całe ich nie jadłam... Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne te ciacha. Myślałem, że amerykany piecze sie tylko z dodatkiem amoniaku. Chyba jednak są różne przepisy i ze względu na zapach wybrałbym przepis z proszkiem do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń